Podzim je časem sklizně, barev a hřejivé atmosféry. Proto se celý první stupeň naší školy ponořil do tvořivé a kulinářské akce s názvem Podzimní slavnosti. Celé dopoledne se neslo v duchu spolupráce, objevování a hlavně chuti k práci.
Naši žáci se aktivně zapojili do zpracování podzimních plodů, přičemž každá třída či skupina si vyzkoušela něco jiného:
Čtvrtá třída se proměnila ve zkušené pekaře a provoněla celou školu jablečným štrúdlem. Výsledkem jejich snažení byl křupavý, voňavý a zcela ručně vyrobený domácí moučník, na kterém si pochutnali především třeťáci, kteří se při ochutnávce pořádně olizovali.
Páťáci nezůstali pozadu – pod jejich rukama vznikla lahodná a zdravá dýňová pomazánka, kterou všichni s chutí ochutnali ve formě jednohubek doplněných o bobule hroznového vína.
Starší žáci však své kulinářské výtvory nepřipravovali jen pro sebe. Pro mladší spolužáky z 1.–3. tříd uspořádali „Zámeckou hostinu“, kde proběhla velká ochutnávka připravených pochoutek. Kromě pohoštění si mladší děti vyzkoušely i hmatovou hru „Poznej podzimní plody“, při níž hmatem určovaly plody ukryté v pytlíku.
Než se žáci 1.–3. tříd vydali na zámek, zrána pracovali ve smíšených skupinách a věnovali se třem podzimním tématům:
Jablka – Děti krájely jablka na sušení, tvořily pětilístek s informacemi o jablku a zkoušely si techniku otisku jablka v barvě.
Kaštany – V tvořivé dílničce děti pracovaly s kaštany, žaludy, šiškami i barevným listím. Vznikali z nich veselí skřítci, človíčci i nejrůznější podzimní potvůrky.
Zavařování – Tato skupina se inspirovala tradičním zavařováním. Děti vytvářely otisky různých sklizených plodů, které pak „zavařily“ do papírové sklenice. Vznikla tak zajímavá podzimní dekorace připomínající plné spíže.
Podzimní slavnosti byly krásnou příležitostí ukázat dětem, odkud se bere jídlo, rozvíjet jejich kreativitu a především propojit starší a mladší žáky. Společné tvoření i práce byly pro všechny příjemným zpestřením a odpočinkem od každodenního učení.
