V pátek 15. března se děti tradičně rozloučily se zimou. Tento pradávný zvyk, který má kořeny v dávných dobách, přináší spojení minulosti s přítomností a slaví příchod jara.

Hlavní postavou tohoto setkání žáků a dětí školy byla Smrtka – symbol zimy, nemocí a neduhů. Děti si ji nejdříve pro sebe vyrobily maličkou. Jedna veliká byla celý tento týden vystavená ve vstupu školy.

V pátek žáci 1.-3. třídy Smrtku vzali, v prostorách školy se sešli s dětmi z mateřské školy a společně vyrazili na dlouhou obchůzku. Během průvodu děti zpívaly písně o Smrtce a rytmicky recitovaly říkanky, které vyprávěly o její krutosti.

Průvod prošel celou vesnicí a až za jejím koncem se se symbolem zimy rozloučil. Smrtka byla hozena do potoka a (i když dlouho nechtěla odplavat) zimu se podařilo vyhnat.

Zpáteční cestou se už zpívalo o radosti a veselí, že je zima za horama… Létečko, kterým jsme přinesli do školy krásné období plné květů a života, můžete opět vidět ve vchodu naší školy.

Jsme rádi, že se k našemu průvodu připojili i někteří rodiče a sourozenci. Třeba v této společné tradici budeme nadále pokračovat.

Tags

Leave a comment