V posledním únorovém týdnu se naše škola, jako každý rok, zapojila do 17. ročníku akce Bystřicko čte dětem.

V mateřské škole se celý týden věnovali knihám, četbě a dramatizaci. Mladším dětem přišli předčítat z knihy Čáp Čenda od spisovatelky Z. Šiborové žáci ze 3. třídy, k předškolákům zavítali čtvrťáci a páťáci s klasikou B. Říhy Honzíkova cesta. Malí posluchači se pohodlně uvelebili do postýlek a s napětím poslouchali příběhy malého chlapce, který trávil prázdniny u svých prarodičů. Zážitky z četby děti využily k tvorbě – mladší vytvořily čápy na komíně, starší děti si zhotovily leporelo o zvířátkách.

Ve školní družině v budově na sídlišti každý den četli příběhy z knihy spisovatelky Martiny Drijverové „Nezbedníci“ a „Zlobilky“. Je to velmi hezká kniha, která zároveň slouží jako ponaučení pro malá zlobidla. Většina prohřešků holek a kluků vychází z běžného života, což bylo dětem velmi blízké.

Děti ve školní družině na zámku četly po celý týden z knihy Kam ukrýt štěstí. Autorkou této knihy je Catherine Ryan Hyde. Děti nakreslily obrázky vztahující se k ději knihy.

V budově školy na sídlišti se žáci 1.-3. třídy scházeli každý den po velké přestávce a četli si pohádky. Nebyly to obyčejné pohádky, ale Kyberpohádky. Jak už název napovídá, mohli bychom je přenést do dnešního světa, protože byly plné moderních digitálních technologií a nástrah, které s nimi souvisí. Samozřejmě si z každé pohádky vzali ponaučení a probíhala i zajímavá diskuze nad tématem.

V hodinách literatury si žáci 4. třídy vybrali knihu Já a Gorila od Frida Nilssona, která vypráví o dětech z dětského domova. Čtení si obohatili hádankami, kvízy a aktivitami vycházející z příběhů.

V páté třídě se ukázala jako skvělá volba pro společné čtení kniha Standa a dům hrůzy Arnošta Goldflama. Napínavý příběh žáci společně a jedním dechem doslova hltali… A po přečtení si hned slíbili, že pro další společné čtení zkusí jinou, doufejme, že neméně zajímavou, knížku výše zmíněného autora.

Žáci 8. ročníku se zaposlouchali do příběhu čtnáctileté dívky Pamely, která žila trochu jiný život než její vrstevníci. Nestěžovala si, ale také ze způsobu života, který dohromady se svou mámou a jejím bratrem Jeremiášem vedli, nebyla nadšená. Vše se podřizovalo a přizpůsobovalo jejímu autistickému bratrovi. Měla ho ráda, ale…

Mladé posluchače tato tematika zaujala. Někteří netušili, co to autismus je, jak se projevuje. O to víc je zaujal příběh Pamely, která se s poruchou svého bratra snažila vyrovnat a hledat co nejlepší řešení v různých svízelných situacích.

Letošní rok byla akce Bystřicko čte dětem podpořena společností EG.D a obcí Dolní Rožínka. Sponzorům děkujeme a těšíme se, že nové knížky, které škola zakoupila za poskytnuté prostředky, přinesou dětem a žákům mnoho hezkých chvilek strávených jejich četbou.

Author:

V základní škole v Dolní Rožínce pracuje od roku 1985. Vystudoval obor matematika a chemie, kromě těchto předmětů ale začal vyučovat také angličtinu, které se věnoval ve svém volném čase. V roce 1996 absolvoval kurz angličtiny v Londýně. Ředitelem školy byl jmenován v roce 2009. Ve škole administruje několik projektů EU, IROP aj., v rámci kterých získává škola finance na modernizaci a vybavení.

Leave a comment