Předmartinské setkání

Den před svátkem Martina pozvaly děti ze zelené třídy prvňáčky na společné setkání, které přineslo spoustu nových poznatků o svátku a tradicích na Sv. Martina.

Prvňáčci si hned ráno pro malé děti připravili krátké čtení příběhu s obrázky o setkání Martina se žebrákem. Po svačině vzali své bílé koně a odcválali do školky. Tam je čekalo setkání s našimi nejmladšími, kteří si o tradicích povídali celý týden. Vyprávěli prvňákům o bílém koni, o zimě, prvních vločkách a plášti, který Martin rozsekl, aby pomohl žebrákovi. Společně si zazpívali – děti představovaly koníčky a školáci je doprovodili na rytmické nástroje. Setkání rychle ubíhalo, ale společné práci ještě nebyl konec. Bylo potřeba hodně spolupracovat a připravit koníkům podkovy i Martinovi plášť. Došlo i na stavění komínů a na malou hostinu. Tu připravily nejmladší děti o den dříve, kdy upekly svatomartinské rohlíčky. Všichni si na nich moc pochutnali!

Poté se děti musely rozloučit, prvňáčci vzali své okované koně a odcválali zpět do třídy. Tam na ně čekala práce s pranostikou „Na svatého Martina kouřívá se z komína“, počítali husy, luštili a dokreslovali souměrné obrázky.

Celý den všem utekl opravdu rychle a nyní můžeme jen čekat, kdy k nám přijede „opravdový Martin na bílém koni“.

Leave a comment