Bystřicko čte dětem 2023

Naše škola se zapojila do již šestnáctého ročníku projektu Bystřicko čte dětem navazujícího na celorepublikovou akci Celé Česko čte dětem. Základní myšlenkou celé akce je zábavnou a nenucenou formou přivést děti ke klasické knize a odpoutat jejich pozornost od počítačových her. Snahou pořadatelů je i v letošním roce udělat čtení zajímavé a poutavé, aby se na ně děti vždy těšily.

V mateřské škole poslouchaly děti veselé příběhy z knihy Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka a z knihy Pohádky pod polštář od Zuzany Pospíšilové.

Součástí projektu v MŠ byly rozhovory o správném zacházení s knihou, povídání o významu knih, hledání rozdílu mezi knihovnou a knihkupectvím. Tvořivá dílna byla zaměřena na ilustrace pohádek, výrobu obrázkové knihy, pěstování kladného vztahu ke knize.

Ve školní družině na sídlišti četly děti každý den z knihy Pohádkový dědeček od autora Eduarda Petišky s překrásnými ilustracemi Zdeňka Milera. Hlavní postavou je dědeček, který cestuje vlakem se svým vnukem Martínkem za babičkou. V průběhu společné cesty vypravuje Martínkovi napínavé příběhy o věcech, které zahlédnou z okénka vlaku. V rámci pracovních dílniček si holky a kluci v družině modelovali z plastelíny různé postavy z této poučné, ale zároveň i zábavné knihy.

Ve školní družině v budově na zámku četli z knihy Deník malého poseroutky od J. Kinneye.

V 1.-3. třídě probíhalo každý den čtení z knihy B. Němcové Babička v úpravě Petra Prouzy a na II. stupni z knihy J. Vojtáše Statečné srdce.

Sponzory tohoto projektu jsou Mikroregion Bystřicko, Kraj Vysočina, EG.D a obec Dolní Rožínka.

Za finanční příspěvek od sponzorů byla zakoupena spousta krásných knih do školní knihovny. Sponzoři poskytli škole také mnoho knih a časopisů.

Author:

V základní škole v Dolní Rožínce pracuje od roku 1985. Vystudoval obor matematika a chemie, kromě těchto předmětů ale začal vyučovat také angličtinu, které se věnoval ve svém volném čase. V roce 1996 absolvoval kurz angličtiny v Londýně. Ředitelem školy byl jmenován v roce 2009. Ve škole administruje několik projektů EU, IROP aj., v rámci kterých získává škola finance na modernizaci a vybavení.

Leave a comment