Prosinec plný zábavy a tvoření

Měsíc prosinec byl pro žáky o něco kratší díky vánočním prázdninám. I přesto jsme ve školní družině v budově na sídlišti zvládli spoustu činností a mimořádných akcí.

Začátkem měsíce si holky a kluci převleční za čertíky a čertice zadováděli a zaskotačili v záři reflektorů v „pekle“ na Čertí diskotéce. V rámci pracovních a výtvarných činností vytvářeli různé zimní i vánoční výrobky, které zdobí prostory naší školy.

13. prosince na den svaté Lucie se zničehonic objevila v družině bíle oděná osoba s podivným dlouhým bílým papírovým nosem. V jedné ruce držela nůž a v druhé husí brk. Mlčky prošla místností, brkem ometala vše kolem sebe, a jak nenápadně a záhadně přišla, tak také odešla. Posléze jsme zjistili, že to byla takzvaná Lucka. Dříve Lucky obcházely stavení a sledovaly, jestli hospodyňky nepředou nitě a nederou peří. Je to jeden z lidových zvyků, který se dříve dodržoval.

V předvánoční čas jsme nezapomněli ani na babičky a dědečky na Mitrově a vyrobili pro seniory vánoční přáníčka. Věříme, že potěšila a udělala radost.

V rámci celoškolní akce „Vánoční den“ se ve školní družině uskutečnila pracovní dílnička, kde si zájemci mohli vyzkoušet louskání vlašských ořechů různými kovovými nebo dřevěnými louskáčky. Své vyloupnuté jadýrko oříšku si za odměnu mohli sníst a z půlek zbylých skořápek si vyrobili lodičky se svíčkou, které si na památku odnesli domů. Pouštěním lodiček po vodě si tak mohli připomenout i doma pěknou vánoční tradici.

Dětmi vyrobené vánoční řetězy a ozdoby se krásně vyjímaly na stromečku v družině. Každý den holky a kluci dychtivě čekali, zdali jim i letos nadělí „Ježíšek“ pod nazdobený stromeček nějaké dárečky. A opravdu jednoho dne se dočkali.

Je patrné, že na nudu nebyl v družině opravdu čas!

Přejeme všem všechno nejlepší v novém roce.

Tags

Leave a comment