V mateřské škole paní učitelky vybraly dvě krásné knihy pro děti, a to Povídejme si, děti od Josefa Čapka a Alenčinu čítanku od Eduarda Petišky. Spolu se čtením se děti také seznámily s první podobou knih pro nejmenší – leporely – i s knihami pro předškoláky. Filozofií celé akce bylo přivést děti zábavnou a poutavou formou ke knihám, ilustracím a poslechu čteného textu. Některé příběhy dětem posloužily také k dramatizaci, vyprávění i jako námět ke kresbě.

Dětem z 1.-3. třídy předčítaly paní učitelky z knihy Lentilka pro dědu Edu autorky Ivony Březinové. Příběh o pradědečkovi, který onemocněl Alzheimerovou chorobou, citlivě a s humorem seznamuje děti s projevy a potížemi tohoto zatím nevyléčitelného onemocnění.

V 1. a 2. třídě se děti seznámily i s dalšími knihami téže autorky. Tentokrát se jednalo o popletené pohádky v knihách Teta to plete a Teta to zase plete. Tetinou zálibou je pletení a také vyprávění pohádek. Pohádky v jejím podání jsou však velmi netradiční: Červená karkulka potká v lese jelena se zlatými parohy, Popelka musí vylézt na strom a hledat světýlko, Sněhurka vaří kaši trpaslíkům a probuzení Šípkové Růženky je přímo k neuvěření. Prvňáčci si během četby mohli vyzkoušet, jak dobře znají naše nejznámější pohádky.

Žáky prvního stupně navštívil Josef Beneš – autor knihy Meďan a Koumen na zatopené planetě. Kromě autorského čtení promítl pan Beneš dětem prezentaci o tisku knihy.

Další žáci, tentokrát sedmáci, zase napjatě poslouchali příběh šesti dětí, které se ocitly v člunu na širém oceánu po katastrofě zámořské výletní lodi. Veškeré dobrodružství se odehrává v knize Ztraceni ve vlnách od Ivony Březinové.

Tato čtení byla pro děti příjemným oživením vyučovacích hodin a možností seznámit se s různými druhy knih a jejich příběhy. Snad se v některých našich žácích díky této akci probudila, nebo zvýšila chuť si také nějakou tu knihu přečíst…

Leave a comment