Na Vysočině a tudíž i ve škole na Dolní Rožínce se v letošním roce slaví 300 let od vysvěcení několika Santiniho staveb v okolí (Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostela svatého Petra a Pavla v Bobrové a v neposlední řadě i kostela svatého Václava ve Zvoli…).

Naše putování za Santinim začalo zlehka v hodinách dějepisu v 8. a 9. třídě formou vyprávění, diskuze a zhlédnutím několika výukových videí. 30. září 2022 jsme se ale přesunuli do terénu. Vyrazili jsme pěšky do Zvole, kde nás tamní kastelán Ivo Svítil poutavě seznámil s historií kostela, který je dominantou obce a honosnou stavbou, která si zaslouží úctu a obdiv. Žáci pozorně poslouchali a ocenili zejména návštěvu zákristie za hlavním oltářem a výšlap do místní věže. Atmosféra trochu zhoustla při vyplňování badatelských listů, ale i to nakonec všichni zvládli.

Santiniho stavby byly záměrně komplikované, vynikaly působivou prací se světlem a akustikou, kterou vyzkoušeli naši žáci zpěvem předem připravených písní.

Páteční historický výšlap „osmáků a deváťáků“ nemusí být poslední tečkou za Santinim.

Už jste vyzkoušeli Santiniho šifru? Že ne? Jedná se o časově neomezenou rodinnou dobrodružnou hru, která je k dostání v turistických informačních centrech. Rozluštění šifry vás zavede na šest míst, která už před 300 lety vytvořil stavitel Santini. Budete pátrat po nejrůznějších symbolech, tvarech, písmenech, číslech a na závěr najdete vzkaz, který ukrývá Santiniho šifra.

Leave a comment